Vaasan lyseon lukion Itämeri-ryhmä mukana UNESCO ASPnet Baltic Sea Project -koulujen Harakan Itämeri-työpajailtapäivässä

UNESCO ASPnet Baltic Sea project -koulujen Harakan saaren työpajapäivään 6.10.2023 osallistui opiskelijoita ja opettajia Vaasan lyseon lukiosta, Kotkan lyseosta, Martinlaakson lukiosta, Hyrylän yläkoulusta, Tuusulan lukiosta, Alppilan lukiosta ja Matinkylän lukiosta sekä tietysti Harakan luontokeskuksen väki.

Matkamme Harakan saarelle alkoi Vaasan juna-asemalta klo 5.30. Päivän ensimmäinen jännityksen kohde oli, ilmestyykö opettaja paikalle. Pääsimme lopulta kaikki junaan ja matka saattoi alkaa. Perillä Helsingissä päätimme käydä yhdessä syömässä, minkä jälkeen saimme hieman vapaa-aikaa, ennen kävelyä Harakkaan vievälle veneelle.

Kohti Harakkaa.

Vaasan lyseon lukion Harakan-matkalaiset: Mitä kaikkea päivä pitääkään sisällä? Ainakin hienon sään ja kauniit maisemat.

Harakassa esittäytymisten jälkeen saimme kuulla saaren historiasta. Saarella on suuri lintukanta ja hienot maisemat merelle. Siellä on myös iso kivinen rakennus, joka on toisen maailmansodan aikana ollut kemian laboratorio, missä on tehty kemiallisia kokeita. Laboratorio on edelleen toiminnassa, lähinnä opetuskäytössä. Muu talo on nykyään täynnä taiteilijoita, jotka ottavat taiteellaan kantaa Itämeren tilanteeseen. Tutustumiskierroksen jälkeen jakauduimme työpajoihin, jotka perehdyttivät meitä Itämereen ja Harakan saareen liittyviin aiheisiin.

Harakan päärakennus ja maisemia

Vesitutkimukset -pajassa tutkimme pajassa veden sameutta/näkyvyyttä valko-mustalla levyllä, joka oli narun päässä. Sitä laskettiin alas niin kauan, kunnes se näkyi vain hädin tuskin. Lisäksi katsoimme, näkyykö vedessä pieniä eliöitä: planktoneja. Ja kyllä niitä näkyi muutamaa erilaista. Tutkimme myös veden erilaisia pitoisuuksia ja vertasimme saamiamme tuloksia viime vuoden tuloksiin. Toisessa pajassa tutkimme, löytyykö Itämeren kaloista mikromuovia. Sekoitimme kalan maksaan aineita, jotka hajottivat sen rakenteen, ja siitä tuli nestettä. Lopuksi katsoimme mikroskoopilla jäljelle jäänyttä tavaraa ja sieltä löytyi aika paljon muovia, mitä kala on syönyt. Plankton ja rantavyöhykkeen eliöstö -pajassa tutustuimme eri eliöihin ja eläinplanktoniin ensin rannalla ja sen jälkeen saaren luontokeskuksessa mikroskooppien avulla.

Laboratorio, jossa Tauno Palokin on työskennellyt.

Luonnontieteellisten pajojen ohella saimme harjoittaa myös luovuuttamme. Ympäristöhistoriaa luovasti -pajassa saimme tietää saaren historiasta vielä enemmän. Tiesittekö Tauno Palon olleen saarella kemistinä? Kiersimme saarta ja pysähdyimme kuuntelemaan historiaa, minkä jälkeen kuvasimme kuulemaamme taiteen eri keinoin, piirsimme, näyttelimme ja kirjoitimme.

Työpajojen ja päivän koontia.

Pajojen jälkeen palasimme takaisin mantereelle ja saimme viettää hetken vapaa-aikaa muun muassa kauppoja kiertäen ja nähtävyyksiin tutustuen. Aika riensikin nopeasti ja osalla ryhmän oppilaista meinasi tulla kiire, mutta kaikki kuitenkin pääsivät ajoissa juna-asemalle. Asemalla tapasimme toisen Helsingissä olleen lyskalaisryhmän. Odotimme yhdessä Vaasan-junaamme, joka oli VR:n tapaan myöhässä. Juna kuitenkin saapui ja pääsimme kaikki turvallisesti kotiin.

Matkamme aikana Helsingin yliopiston päärakennus oli opiskelijoiden valtaama.

Teksti ja kuvat: Eero Ovaska, Ronja-Maria Koivisto, Anni Santanen, Fanni Suomela, Anni Koskiniemi ja Hanna Alanko.

Ryhmäkuva: Meeri Väätäinen.

Leave a comment

Design a site like this with WordPress.com
Get started